Connect with us

Hi, what are you looking for?

Interjúk

“BUDAPESTNEK VAN EGY ELLENÁLLHATATLAN BÁJA”

A VILÁG LEGKÜLÖNLEGESEBB MÉZÉT FORGALMAZÓ INDIAI ÜZLETEMBER, CHETAN BURMAN “BUDAPESTNEK VAN

India egyik befolyásos családjából, a Burman családból származó Chetan Burmannal beszélgettünk, aki nemrégiben költözött Dubajból Budapestre. A Himaláján, magas légköri viszonyok közt termelt és csak különleges helyeken kapható méz forgalmazásával sikeressé váló üzletemberrel munkásságáról, a “megfogalmazhatatlan bájú” Budapestről és az itteni új életéről beszélgettünk.

■ Bemutatkozna nekünk pár mondatban?

1971-ben születtem Újdelhiben, Indiában. A családom 1884-ben kezdte el saját vállalkozását, ebbe a közegbe születtem én is bele. 1995-ben diplomáztam a londoni Richmond College-ban. Angliába költözésem előtt az amerikai Amherstben, a Massachusettsi Egyetemen tanultam.

“EGY NAGY HÁZBAN, EGY NAGY CSALÁD TAGJAKÉNT NŐTTEM FEL”

■ Az élete első időszakában több, különféle iskolába járt. Mit tanult ezekből az évekből?

Igen, életem első 18 évében 3 különböző helyen, 3 iskolába jártam. Kalkuttában a Xavéri Szent Ferenc Iskolában 3 évet töltöttem el, majd Dardzsilingben, a Himalájában található bentlakásos Szent Pál Iskola következett, végül pedig a delhi Szent Kolumba Iskolába kerültem, ahol 1990-ben végeztem. A Szent Pálban retorikát és színjátszást tanultam, a Szent Kolumbában a tenisz- és az úszóválogatott tagja voltam. Mindezek mellett beléptem sziklamászó és túraklubba is.

■ Ha nem bánja, mesélne egy kicsit az indiai életéről?

,9 éves koromig Kalkuttában éltem a tág családommal egy nagy házban. Gyerekként klasszikus indiai irodalmat és zenét tanultam, apám görög mítoszokat olvasott fel, engem pedig lenyűgöztek az istenek, mint Ráma, Krisna, Herkules vagy Achilles emberfeletti képességei.

“DABUR, EGY 125 ÉVES CSALÁDI VÁLLALKOZÁS”

■ Családi vállalkozásuk nemcsak Indiában, de Ázsiában is sikeres. Milyen területen tevékenykedik a cég?

A Dabur nevű cégünk, melynek neve a Daktar Burman névből alkotott mozaikszó, egy 125 éve működő családi vállalkozás. Hagyományos indiai ajurvédikus gyógyszerekel foglalkozunk. Több, mint 600 féle terméket gyártunk, mint például gyümölcslevet, mézet, emésztést segítő és egyéb étrendkiegészítőket, szappanokat, krémeket, samponokat, bőrápoló olajokat és más kozmetikai szereket, valamint már onkológiai gyógyszereket is. Indiában az Aviva Biztosítóval dolgozunk együtt.

■ Milyen munkakörben kezdett dolgozni a cégnél és később milyen pozíciókat töltött még be?

1996-ban kezdtem dolgozni hivatalosan mint vezetőségi gyakornok a családi termékek értékesítési és marketing osztályán. Egy év alatt bejártam így az országot, de mindeközben elkezdett érdekelni a mézzel foglalkozó részleg, ahova 1997-ben csatlakoztam is. Visszaható integrációs kezdeményezést indítottunk a méhkirálynő-tenyésztésre és az állattenyésztésre. Olyan, a témában elismert szaktekintélyekkel, mint Dr. Woyke és Dr. Wilde dolgozhattam együtt. Valamint volt szerencsém Mr. Kolasinskivel is dolgozni, aki rendhagyó ötletekkel tervezte meg a méhészeti ágazat világszintű átszervezését. Az ő részlege végül egy külön cég keretein belül folytatta munkáját, aminek én lettem a vezetője.

■ Úgy tudjuk, hogy a cégen belül egy idő után komoly változások jöttek. Mesélne erről röviden?

A családi vállalkozás egy idő után kinőtte magát, egyfajta konglomerátummá változott, és az idősebb családtagok úgy döntöttek, hogy szépen lassan visszalépnek a vezetői pozíciókból és inkább csak felügyeleti szerepet vállalnak. A cég tulajdonosi és vezetői rétege 1999-ben vált külön teljesen, amelynek lebonyolításához a McKinsey & Company céget kértük fel, hogy segítséget nyújtsanak ebben a procedúrában. A cég új vezérigazgatóját a családi körül kívülről választottunk, a családtagokat pedig távozásra szólítottuk fel azután, hogy az új vezetőség elfoglalta a helyét.

Keresztnevem, Chetan, szanszkritül öntudatot jelent. A vezetéknevem, Burman, pedig egy Nyugat-Belgáli tisztség. Életem első 9 évét egy kalkuttai nagy házban, nagy család körében töltöttem.

MÉZTERMESZTÉS A HIMALÁJA KÜLÖNLEGES KÖRNYEZETÉBEN

■ A családi vállalkozás mellett méztermesztéssel foglalkozik a Himaláján. Bemutatná nekünk a céget?

Két saját cégem van, a Greater Himalayan Honey Trading és a BRBee Products Private Limited, amelyek a családi vállalkozásból nőttek ki 2001-ben. Az indiai cégem (BRBee Products Private Limited) a nagymamáról, Brij Rani Burmanról kapta a nevét, a dubaji érdekeltésű cégem pedig a Greater Himalayan Honey Trading LLC. Az indiai cég méztermeléssel és -feldolgozással foglalkozik, míg a dubaji cég a közelkeleti értékesítéssel és marketinggel. A méz legnagyobb részét exportáljuk, és a tapasztalat azt mutatja, hogy a piac nagyra becsüli termékeink minőségét és értékét. A Himalájában a klímaváltozás miatt megváltozott éghajlati körülmények közt sajnos a virágok kevesebb nektárt termelnek, így a mézet is korlátozott mennyiségben tudjuk előállítani. Például az esőárnyékos területek, melyek megfelelőek voltak a kakukkfű termesztésére, mára sokkal
csapadékosabbak, így kevesebb virág van, amiből következik, hogy kevesebb a méz is.

■ Mi az előnye a különleges területeken termelt méznek?

A magasabb területeken való méhészkedés biztosítja a gyümölcsök (mint az alma, kajszibarack, körte vagy a cseresznye) beporzását és a növények biodiverzitását, amelyeket egyébként csak a poszméhek és egyéb, magányos rovarok végeznének. A magas légköri körülmények közt termelt méznek jótékony hatása van, és enyhítheti bizonyos betegségek tüneteit. Mindezek bizonyítására jelenleg is folynak a kutatások. A Himalayan Horsechestnut Honey és a Honeydew Honey nagyon ritka és különleges mézek,
amelyek csak 3-4 évente termelhetők. A méz, amely a kizárólag a Himaláján élő növényekből készül, egyedi ízével, aromájával és minőségével páratlan a világon.

■ Mikor járt először Magyarországon? Mi fogta meg a városban?

1999-ben jártam először Budapesten, amikor édesapám egyik korábbi diplomata barátja, Reisz István fogadott bennünket. Ennek a városnak van egy ellenállhatatlan bája, amit nehéz szavakba önteni. Budapest építészetileg gyönyörű és egy fővároshoz képest kevésbé zsúfolt. A magyar ételek pedig fantasztikusak, és ráadásul minden gyalog is kényelmesen megközelíthető.

Egyszer a Várban sétálva bementem a Nemzeti Galériába, amelynek a gyűjteménye teljesen lenyűgözött. Gyakran járok kiállításokra, Budapesten a kedvenc képtáram az Ernst Galéria.

“ÖRÖMMEL TÖLT EL, HOGY RÉSZE VAGYOK ENNEK A VÁROSNAK”

■ India és Anglia nyüzsgő világa után nem volt nehéz a döntés, hogy Budapestre költözzön?

A döntést, hogy hosszú távon letelepedjem itt, több tényező befolyásolta: a fő okok közt említeném a barátokat, a mérsékelt levegőszennyezettséget, a kevés forgalmi dugót és a többi európai nagyvárosnál (mint pl. London, Berlin, Zürich) alacsonyabb ingatlanárakat.

■ Hogyan telnek a budapesti mindennapjai?

Sok időt töltök együtt török barátommal, Fatih Yüksellel. Szeretek a Belvárosban lenni, a kedvenc helyeim mind itt vannak: a Divino, a Nobu, a Borkonyha vagy a Skybar. Budapest egy nagyszerű hely élni, és boldog vagyok, hogy olyan kedves és barátságos emberek között élhetek, mint a magyarok, akikre már családomként gondolok.

“LENYŰGÖZÖTT A NEMZETI GALÉRIA GYŰJTEMÉNYE”

■ Melyek a kedvenc helyei Budapesten?

Jártam a Budai Várban, ahol a Nemzeti Galéria gyűjteménye lenyűgözött. Rendszeresen járok kiállításokra, nagyon érdekelnek a műgyűjtemények. Főleg a 18-19. század, azon belül is késő 19. század művészete érdekel, de szeretém még a kora 20. századi művészetet is. Az egyik kedvenc múzeumom Budapesten az Ernst Galéria.

A méz nagy részét exportáljuk, azt tapasztaltuk, hogy az igényes piacokon nagyra értékelik a kiváló minőségű mézet. A magas területeken termesztett méz néhány betegség tüneteit enyhíteni tudja, valamint egyedi terápiás célokra is alkalmazható. Ennek a tudományos szintű bizonyítására jelenleg is folynak a kutatások.

■ Hogyan tölti itt az idejét a barátaival?

Szeretek együtt lenni a magyar barátaimmal. Az erdélyi barátommal, Palival már vaddisznóvadászaton is jártam Erdélyben, felesége, Erika pedig isteni gulyást tud főzni. Van egy bűbájos kisfiuk, Bence. Szeretek vele játszani és a családjuk körében lenni. Van egy másik házaspár barátom, Anita és Zoli, hozzájuk is gyakran megyek látogatóba, és mindig jól érezzük magunkat. Én is szeretem vendégül látni a barátaimat a Belgrád rakparti lakásomban, ahova sokszor jönnek vacsorára vagy csak egy kávéra.

SPECIÁLIS DIÉTÁT TARTOK AZ EGÉSZSÉGEM MEGŐRZÉSE ÉRDEKÉBEN”

■ Nagyon fontos önnek az egészsége. Mit tesz annak megőrzése érdekében? Van valamilyen különleges diétája?

Igen, van egy speciális diéta, amit azóta követek, hogy vércukorproblémát találtak nálam. A testem vagy túl sok vagy túl kevés inzulint termel. A diétát a dietetikusom, Jan Wellmann ajánlotta, aki az Energy for Living nevű cég alapítója, és aki az anyagcserefolyamatok szakértője. Alapvetően nem eszem cukrot vagy cukros ételeket, nem iszom tejet, de fermentált tejtermékeket, mint a joghurt vagy a sajt, ehetek. Kerülöm a tészát, a rizst és
a pizzát is, viszont húst és állati eredetű zsírokat nyugodtan ehetek. Mindemellett minden nap megiszom kb. 150 ml-nyi olívaolajat, a kávémba és teámba pedig kókuszolajat teszek. Az ok, amiért elkezdtem ezt a diétát az volt, hogy egy Észak-Borneón elkapott betegség következtében a bélbaktériumaim nagy mértékben elhaltak. Egy hónapon keresztül kellett szednem 1800 mg széles spektrumú antibiotikumot, ami után a szervezetnek kb. 3-4 évre van szüksége, hogy helyreállítsa a bélbaktériumait. A diéta kiegészíteséként Görögországból származó étrendkiegészítőt, és az olasz Meetabot szedem. Reggelente
tojást szoktam enni baconnel és érlelt sajttal. Hetente háromszor ehetek gyümölcsöt, főleg különféle erdei gyümölcsöket, mint az áfonya, szeder vagy a málna. Néha még megengedek magamnak egy-egy mangót. Nagyon szeretem a sült csirkét, a disznó és bárányhúst, a halat és a tenger gyümölcseit. A kedvenc budapesti éttermem a Nobu és a Gerbeaud Café, ahol imádom a libamájat.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

You May Also Like

Interjúk

Molnár Nini Budapesten született, majd 14 évesen kezdett utazgatni, így jutott el Miamiba is, ahol egy évet töltött, és ahol beindult modell karrierje is....

Interjúk

Gattyán György jótékonysági alapítványa az állami gondoskodásban élő hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújt segítséget abban, hogy jobban tudjanak érvényesülni felnőttként. A részletekről az alapítvány elnökét,...

BITTER Street

A híres plasztikai sebészt, Krasznai Zsoltot is sikerült lencsevégre kapnunk. A munkával teli napok közé szünetet beiktató orvos feleségével, Dórával sétált az Andrássy úton,...

BITTER Events

A Magyarországon nemrég indult Bitter magazin fogadást rendezett a magyar üzleti-, és társadalmi életben fontos szerepet vállalók számára a The Ritz Carlton, Budapest hotelben....