Connect with us

Hi, what are you looking for?

Interjúk

AZ ISMERT ÉS SIKERES ÉPÍTÉSZ – FAZAKAS GYÖRGY

A gyerekkora óta amerikai életérzéssel szimpatizáló, egy ideig családjával New Yorkban élő, és ott híres new yorki épületek tervezésével tapasztalatokat szerző sikeres, szakmájában elismert Fazakas Györggyel beszélgettünk. A jelenleg Magyarországon tevékenykedő Fazakas György lányát is sikerült lencsevégre kapnunk. Az építészirodát vezető Fazakas lány pályafutásáról és a legújabb projektekről mesélt.

Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán elvégező, majd a harmincas éveiben New Yorkban egy nagy múltú tervező irodánál építésztervezőként elhelyezkedő Fazakas György, több sikeres projekt megvalósítása után a kelet-európai térség igazgatójának lett kinevezve. Magyarországra hazatérve első nagy feladatként a Gresham Palota revitalizációjának megtervezése állt előtte. Az új épületek tervezése mellett, műemlékek helyreállításával is foglalkozó építész szívesen válaszolt kérdéseinkre.

■ Meséljen kicsit magáról, a gyerekkoráról, és neveltetéséről.

Kellemes családi légkörben nevelkedtem. Szüleim mindent megtettek jó neveltetésem érdekében, sokat foglalkoztak velem és testvéreimmel. Édesanyámnak és édesapámnak sok testvére volt, mindnyájuknak sok gyereke, így gyermekkoromban sokszor nyaraltunk együtt Erdélyben unokatestvéreimmel, csodálatos falusi környezetben, ahol rengeteg élményben volt részünk. Gimnáziumi tanulmányaim mellett sokat rajzoltam, akvarelleztem, vonzott a beat zenén, játékfilmekben, és irodalmi műveken keresztül beáramló , nyugati, főleg amerikai életérzés. Egyetemi tanulmányaimat a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végeztem. Kitünő tanáraimnak, különösen Hofer Miklós professzornak köszönhetem, hogy egyre jobban megszerettem az építészeti tervezés tudományát-művészetét.

■ Neves építész lett Önből Magyarországon. Visszanézve úgy érzi, hogy elérte a céljait?

34 évesen kaptam beosztott építésztervező állást New Yorkban, annál a nagymultú építész tervező irodánál aki a World Trade Center azóta lebombázott ikertornyait és sok más híres new yorki épületet tervezett mint pl: Citicorp Center, Helmsley Palace, Ritz Hotel, 17 State Street. etc. Feleségemmel Beatrixszal és 10 hónapos kisfiammal boldogan ismerkedtünk a new yorki yuppie világgal, az amerikai életformával. Az amerikai építész irodában hamarosan előléptettek, egyre érdekesebb és fontosabb tervezési feladatokat kaptam. A cég tulajdonosai nemzetközi tervezési feladatokat is vállaltak, elsősorban Ázsiában, Singaporeban, Hong Kongban és Pekingben. Érdekesnek találták az éppen változó Közép-Európai térséget is. Néhány év múlva kineveztek Kelet Európai Igazgatónak. Hazajöttünk Budapestre és az amerikai tervező irodával közös vállalatot hoztam létre. Úgy gondoltuk, nagy tempóban fog elindulni a térség újjáépítése, sok külföldi befektető érkezik majd Budapestre, Prágába stb. Egyre több megbízást kaptam, így Magyarországon hamar ismertté váltam. Így, visszagondolva erre az időszakra, egyértelműen szerencsésnek éreztem magam.

■ Van-e olyan stílus, anyag vagy időszak amely hatással van az Ön építészetére?

Az építésztörténet korszakai földrészenként és országonként is külön-külön lenyügöző alkotásokat hoztak létre. Minden történelmi korszakhoz tartoznak olyan földrajzi helyek, ahol az adott korszak legfejlettebb építészeti alkotásai létrejöttek. Az elmúlt évtizekedben különösen magas szintre emelkedett az építészeti tervezés és a kivitelezés néhány városban: New York, Tokyo, Dubai, London, Paris, Singapore, Hong Kong stb. tipikusan ilyen városok, itt születnek a legszínvonalasabb high-tech épületek. Ezekben a városokban vasbeton, acél és transzparens üveg szerkezetek ötvöződnek az egyre nagyobb szilárdságú műanyagokból készített szerkezetekkel.

Azt hiszem, az önálló céggel végzett első önálló munkája a Gresham Palota átalakítása volt az Oberoi Hotels & Resort cég számára 1989-ben. Izgatott volt ettől a projektől?

New Yorkból való hazatérésem után, első nagy feladatom a Gresham Palota revitalizációjának megtervezése volt. A nemzetközi szállodai szakemberek körében jól ismert világhírű Biki Oberoi az Oberoi Hotels cég és sok luxus szálloda tulajdonosa megbízására elkészítettem munkatársaimmal az épület átalakításának és műemléki helyreállításának koncepció tervét, építési engedélyezési tervdokumentációját, megvívtam csatámat az engedélyező szakhatóságokkal és az építésügyi hatóságok kiadták a Gresham szálló építési engélyét. Az épületet a XIX. századfordulóján építette a híres brit Gresham Life Assurance társaság, így a Brit Nagykövet is érdeklődött az épület sorsa iránt. HRH. Károly Herceg is kifejezte érdeklődését az építészeti tervek iránt. Budapesti látogatása során többször találkoztam Vele, érdekelték a szállodává alakítás tervei, kifejezte elismerését és megajándékozott az általa az építészetről írt könyvének egy személyesen aláírt példányával. Az Oberoi Hotels nem építhette meg a szállodát, mivel az V. kerületi Önkormányzat az épület tulajdonjogát egy több évig tartó pereskedés miatt nem tudta átadni az Oberoi cég részére. Végül a Gresham Palotából Four Seasons Hotel lett a kiviteli terveket már nem a mi vállalatunk készítette.

■ Az Ön projektjeit nézve, látom, hogy sok neves megrendelő számára dolgozott, és láthatjuk a nevét műemlék épületek helyreállításán is. Ez különleges az Ön számára?

A mai kor építőművészete nem autonóm művészet, hasonlóan korábbi korok építészeti alkotásaihoz az építész megrendelésre dolgozik és az építtető igényeinek és elvárásainak megfelelő tervet készít figyelemmel az építtető pénztárcájára is. Én is sok különböző megrendelő számára dolgoztam, így nem csak új épületeket, hanem műemlék épületek helyreállítását is terveztem. Nemrégiben fejesztem be a Magyar Művészeti Akadémia Székházának tervezését és kivitelezésének művezetését. Ennél a megbízásnál két védett műemlék épület revitalizálása mellett, egy új összekötő modern üveg pavilon tervét is elkészítettem, a három építmény így vált eggyé.

■ A világ sok részén készített projekteket. Meséljen egy kicsit a külföldi projektekről is. Sokféle feladat létezik és egyre gyakrabban fordul elő, hogy az építészek saját lakóhelyüktől távoli vidékekre is terveznek. Más földrajzi helyszínre tervezni komplikált feladat, figyelembe véve az eltérő kulturális szokásokat, jogszabályokat stb. Több évig dolgoztam a Shangri-La Resort & Spa Long Island Seychelles luxus üdülősziget tervein. A kivitelezés több évvel ezelőtt kezdődött így sokszor kellett a helyszínre utaznom különböző egyeztetésekre. Utazásaim során érdeklődéssel tanulmányoztam a szigetek történelmét, az itt lakók gondolkodásmódját, stb. Seychelles korábban Francia majd Brit gyarmat volt, a lakosság nemzet tudata alakulóban van. Mivel saját építészeti stílusuk még nem alakult ki, az ide érkező befektetők (tulnyomóan szálloda fejlesztők) különböző stílusú resortokat építenek. Az általam tervezett 94 épületből álló üdülő sziget stílusát munkatársaimmal “Contemporary Tropical”-nak neveztük el. E stílusra jellemző, hogy az épület egyrészt helyi anyagokból épül (trópusi faszerkezetek vasbeton vázra szerkesztre, fa zsíndely tetőfedéssel) másrészt Olasz márvány burkolatok készülnek, német csaptelepeket, vasalatokat és elekromos berendezéseket tervezünk az épületekbe.

■ Vannak olyan projektjei, amelyek Önt izgatják és folyamatban vannak?

Sokat gondolkozom Budapest fejlesztési tervén, a Duna partokban rejlő építészeti lehetőségeken, a Citadella hasznosításán és világszínvonalú városi látványosságá alakításán, a balatoni térség fejlesztésén.

■ Mondhatjuk, hogy egy építész egyre tapasztaltabb lesz az évek során hasonlóan az orvosokhoz…Mi a tapasztalata erre vonatkozóan?

Valószinűleg általában igaz az a felvetés, hogy hasonlóan az orvosi hivatáshoz az építésztervezőnek is több évtizedes szakmai tapasztalatra van szüksége ahhoz, hogy feladatát a legmagasabb színvonalon teljesítse. A sikeres építész alkotás illeszkedik a környezethez, a használók kulturális szokásaihoz. Az építész empatikus képességei hosszú évek során alakulnak ki.

■ Ismert a neve az építészet világában, nem csak a projektekben, hanem a díjakban is. Melyik a legkedvesebb ezek közül?

A legkedvesebb díj számomra, a Budapest Főváros Érméje volt amit első önálló tervezési feladatom a Bartók Béla Emlékház elvégzése után kaptam, de örültem amikor a Fazakas Építésziroda által tervezett és Budapest szívében felépült “Vörösmarty No.1” multifunkciós épület elnyerte a Nemzetközi Ingatlan Szövetség, FIABCI Prix d’Excellence 2010 díját, ami az ingatlanfejlesztés Oscar díjaként is ismert.

■ Bár az Ön életének nagy részét az építészet tölti ki, úgy tudom, hogy szenvedélyes vitorlázó is.

Sok évtizede élvezem a vitorlás versenyzés világát. Egész családunk vitorlázik, majdnem mindenki többszörös magyar bajnok. Fiam komoly nemzetközi versenyzői sikereket ért el (olimpiai kvótát szerzett) Laser olimpiai osztályban.

■ Mondhatjuk, hogy a vitorlázás jó a léleknek és egyfajta feltöltödést is jelent?

Úgy érzem, hogy a vitorlázás jó a léleknek, a testnek, fejleszti a térlátó képességet. A szabadban töltött napok (akár napsütéses, akár viharos időben) pozitív energiákat szabadítanak fel.

■ Szerette a síelést is. Hol vannak a kedvenc sípályái?

Nálunk az egész család szeret síelni, a gyerekek 2-3 éves korukban kezdték. Rengeteg kedvenc helyünk van Ausztriában, Észak-Olaszországban és Svájcban egyaránt.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

You May Also Like

Interjúk

Molnár Nini Budapesten született, majd 14 évesen kezdett utazgatni, így jutott el Miamiba is, ahol egy évet töltött, és ahol beindult modell karrierje is....

BITTER Events

A Magyarországon nemrég indult Bitter magazin fogadást rendezett a magyar üzleti-, és társadalmi életben fontos szerepet vállalók számára a The Ritz Carlton, Budapest hotelben....

BITTER Street

A híres plasztikai sebészt, Krasznai Zsoltot is sikerült lencsevégre kapnunk. A munkával teli napok közé szünetet beiktató orvos feleségével, Dórával sétált az Andrássy úton,...

BITTER Street

AnfIsa Bulgakova A Baballino gyermek luxusmárka tulajdonosával, Anfisa Bulgakovaval, gyermekei társaságában a Budapest Eye környékén sétálva futottunk össze. Anfisa elmondta, hogy minden vasárnap családjával...