Connect with us

Hi, what are you looking for?

Interjúk

“A MAGYARORSZÁGI TÖRÖKÖK ELŐSEGÍTIK A KÉT NÉP KÖZÖTTI BARÁTSÁG MEGŐRZÉSÉT”

MAGYARORSZÁG ISZTAMBULI FŐKONZULJA, HENDRICH BALÁZS

Magyarország isztambuli főkonzulja, Hendrich Balázs ebben a hónapban kiemelt interjú alanyunk volt. A két nép közötti gazdasági, kulturális és idegenforgalmi kapcsolatok értékelése mellett, a főkonzul megemlítette, hogy “a Magyarországon élő török állampolgárok hidat képeznek Magyarország és Törökország között, elősegítve a két nép régi barátságának megőrzését.”

Apályafutását kereskedelmi bankoknál kezdő, majd a közép-keleteurópai energiaipari vállalatoknál üzletfejlesztéssel és menedzsment tanácsadással foglalkozó isztambuli főkonzullal, Hendrich Balázzsal kellemes hangulatú interjút készítettünk. 

■ Kérem mondjon néhány szót tanulmányairól.Hogyan kezdte el a hivatását? 

1996-ban végeztem közgazdászként Budapesten, az International Business Schoolon, majd másoddiplomát szereztem a Corvinus Egyetemen energetikából. Szakmai pályafutásomat kereskedelmi bankoknál kezdtem, ahol vállalati és eszköz alapú finanszírozással és lízinggel foglalkoztam. 2001-től 2014-es főkonzuli kinevezésemig tanácsadó cégemet vezettem, mely elsősorban Közép-Kelet-Európában jelentős energiaipari vállalatok üzletfejlesztésével és menedzsment tanácsadásával, folyamatoptimalizálással foglalkozott. 2014-ben a magyar külpolitika az új világrend követelményeinek megfelelően megújításra került, igy a magyar gazdasági érdekérvényesítés, az új külpiaci lehetőségek megteremtése, új munkahelyteremtő beruházások Magyarországra vonzása és a magyar vállalatok külpiaci támogatása is középpontba került a klasszikus diplomáciai feladatok mellett. 

TURIZMUS 

■ Magyarország és Budapest főleg az utóbbi években számos török turistának egyik legnépszerűbb úticélja lett. Ön szerint mi áll ennek jelenségnek a hátterében? 

A Duna két partján elterülő gyönyörű látképű, rengeteg történelmi jelentőségű nevezetességgel rendelkező magyar főváros hírneve régóta nagyon kedvező Törökországban. Így nem csoda, hogy a Magyarországra utazó török turisták 85%-ának Budapest az úti célja. A törökországi utazási irodák vonzó utazási csomagokat kínálnak, melyeknek része Budapest és Magyarország is. A törökországi figyelem középpontjába került nemrég a budapesti Rózsadombon közös török-magyar erőfeszítéssel felújított Gül Baba türbe, amely fokozott érdeklődésre tett szert a török turisták körében is. Budapest ismertségéhez talán kevésbé kapcsolódik az a jellegzetessége, hogy a vizek városa, ahol számos kiváló gyógyfürdő található, ezeket az ide látogató török turisták szíves figyelmébe is ajánljuk. A török fiatalok körében évek óta meglehetősen népszerű a budapesti Sziget fesztivál, melyet minden év augusztusában rendeznek meg egy hétig. Örülünk annak, hogy a Magyarországra látogató, vagy ott felsőoktatási tanulmányaikat folytató törökök szívesen visszatérnek országunkba. 

■ A 2018-as évben Magyarországra látogató török turisták számáról tud bármilyen adatot nyújtani? 

Magyarország vonatkozásában 2017-ben a küldőpiaci rangsorban Törökország a 22. helyet foglalta el. 2017-ben közel 75 ezer török turista látogatott Magyarországra, ez sajnos 6,1%-os csökkenést jelent 2016-hoz képest. Azonban évek óta 2,1 és 2,2 között stagnál az eltöltött éjszakák száma. 

■ Budapesten kívül hol vannak a népszerű üdülőhelyek? 

Örülnénk, ha a török turisták Budapest mellett felfedeznék Magyarország más, páratlan szépségű tájait is, többek között felkeresnék az oszmán kori emlékekkel rendelkező Pécset, Szigetvárat és Egert, történelmi városainkat vagy Közép-Európa legnagyobb tava, az egyedülálló aktív kikapcsolódási lehetőségeket kínáló Balaton környékén pihennének családjukkal együtt. Ennek érdekében arra törekszünk, hogy a törökországi utazási irodák közép-európai utazási csomagjaikban növeljék a magyarországi tartózkodás hosszát, s Magyarország minél több festői szépségű vidékét ismertessék meg a török turistákkal. 

BEFEKTETÉS 

■ Törökországról milyen megítélés van Magyarországon Ön szerint?

A magyar embereket kérdezve Törökországról rendszerint pozitív visszajelzéseket kapunk, ugyanakkor, a törökök is nagy tisztelettel és barátsággal gondolnak a magyar népre. Ez a kedvező megítélés stratégiai együttműködésünk szilárd alapját képezi. 

“A magyar embereket kérdezve Törökországról rendszerint pozitív válaszokat kapunk, ahhoz hasonlóan, hogy a törökök is nagy tisztelettel és barátsággal gondolnak a magyar népre. Ez a kedvező megítélés stratégiai együttműködésünk szilárd alapját képezi.”

■ Törökországban mely területeken célszerű befektetéseket eszközölni a magyarok szerint?

Az energetika területén látunk lehetőséget magyar vállalatok részére. 

■ A Magyarországon működő török vállalatok többsége mely ágazatokban működik? 

Mik a magyar ipar legfőbb ágazatai? A legjelentősebb török vállalatok a telekommunikáció, a logisztika, a szolgáltatások és a turizmus területén végzik tevékenységüket. Az elmúlt időszakban azonban megnőtt a török járműipari gyártók érdeklődése Magyarország iránt. Ennek oka, hogy a járműipar Magyarországon közel 120 éves hagyománnyal rendelkezik, a magyar szakértelem, produktivitás és kreativitás, a kedvező földrajzi elhelyezkedés, illetve a versenyképes gyártási költségek és a több mint 700 autóipari beszállító vállalkozás eredményeként Magyarország Európa egyik legvonzóbb autóipari lokációjává fejlődött. Büszkén számolhatok be arról, hogy ez év októberében jelentette be a BMW, mint ötödik Magyarországi OEM az Audi, a Suzuki, az Opel és a Mercedes-Benz mellett, hogy új 1 milliárd euró értékű, 50 000 darab jármű gyártására alkalmas és több mint 1000 új munkahelyet létrehozó üzeme helyszínéül Magyarországot, Debrecent választotta. A járműipar esetében további fontos tendencia, hogy Magyarország már nem egyszerű gyártási helyszínként szerepel az ágazati döntéshozók fejében, hiszen a globális trendeknek megfelelően az elektromobilitás és az önvezető autók gyártása és fejlesztése modern technológiát, valamint a technológiát kezelni képes szakembereket és mérnököket igényel. Ezen folyamatokat tovább támogatják az olyan infrastrukturális beruházások, mint a Zalaegerszegen épülő komplex, hagyományos és önvezető autók tesztelésére egyaránt alkalmas járműipari tesztpálya, melynek első üteme még 2018-ban átadásra kerül. Az építkezéssel párhuzamosan üzemelik be a városban és környékén az 5G hálózatot, mely a járművek és a smart city hálózat kommunikációját teszi lehetővé. 

“Törökország uniós csatlakozási folyamata során Magyarország elkötelezett az EUtörök kapcsolatok és Törökország csatlakozási folyamatának felélénkítése mellett”

GAZDASÁG 

■ Magyarország hogyan értékeli Törökország EU felé vezető útját? 

Mit gondol Törökország uniós csatlakozásáról gazdasági értelemben? Törökország uniós csatlakozási folyamata során Magyarország továbbra is elkötelezett az EU-török kapcsolatok és Törökország csatlakozási folyamatának felélénkítése mellett. Támogatjuk a mindkét félnek jelentős előnyökkel járó vámunió modernizálását, célunk, hogy minél szélesebb körben valósuljon meg az áruk és a szolgáltatások szabad áramlása. Fontosnak tartjuk a vízumliberalizáció elérését is, amennyiben Törökország teljesíti az ehhez szükséges feltételeket. 

■ A gazdaság/kereskedelem-orientált külpolitikát folytató magyar kormány Törökországot keleti nyitás politikájának egyik központi országaként jelölte meg. Ön szerint mi ennek a legfőbb oka? 

A 2011-ben meghirdetett keleti nyitás politikája keretében olyan régiókkal kívánunk fokozottabban együttműködni – elsősorban gazdasági téren –amelyek gazdasági fejlődésük vagy demográfiai súlyuk miatt segíthetik a magyar külgazdasági célok elérését (export és befektetések növelése), de geopolitikai szempontból is egyre fontosabbá válnak. Törökország ezen országok között egyértelműen központi helyet foglal el geostratégiai jelentősége miatt. Orbán Viktor magyar miniszterelnök többször is hangsúlyozta, hogy a magyar külpolitikának három fővárosra kell mindig nagyon figyelnie: ez Ankara, Moszkva es Berlin. Ez az a három nagyhatalom és nagy ország, amelynek a vonzáskörzetében éli Magyarország az életét sok száz év óta. Ezért fontos számunkra, hogy Törökországgal mindig kiegyensúlyozott, rendezett és pozitív legyen Magyarország kapcsolata. 

■ A külügyminisztérium adatai szerint 2002-2017 időszakban Törökországból Magyarországra 45 millió dollár befektetést történt. Miért fektetnek be a török vállalatok Magyarországon? 

A Site Selection Global Best to Invest 2018-as beszámolója alapján Magyarország a nyolcadik legjobb befektetési helyszín a világon. Ugyanezen a listán a top 10 országok között található Németország, Nagy-Britannia és Kína. Emellett Magyarország a kelet-európai és közép-ázsiai régióban az első helyen szerepel az egy főre jutó beruházási volumen tekintetében. Ezeket a nívós elismeréseket és sikereket tudatos befektetőbarát gazdasági környezet kialakításával értük el. Magyarországon a gazdaság nyitott, különös hangsúlyt helyezünk a külföldi közvetlen tőkebefektetések ösztönzésére, ennek elérése érdekében a kormány folyamatosan a kontinens legversenyképesebb befektetési környezetének megteremtésén dolgozik. A makrogazdasági stabilitás a magyar kormány gazdaságpolitikájának egyik legfontosabb célkitűzése. További cél az, hogy Magyarország Európa termelési központjává váljon. További törekvés, hogy Magyarország a “Made in Hungary” korszakból a “Invented in Hungary” korába lépjen, azáltal, hogy magas hozzáadott értéket előállító munkahelyeket hozunk létre. Az utóbbi években Magyarország számos intézkedést tett annak érdekében, hogy a befektetők számára folyamatosan javuljon az üzleti környezet. A 2017- ben bevezetett 9% -os társasági adókulcs a legalacsonyabb az EU tagállamaiban. 

KULTÚRA 

■ Úgy tudjuk, hogy a legfrissebb adatok szerint Magyarországon 2500 török állampolgár él. Mit tud mondani az integrációs folyamatukról? 

A Magyarországon élő török állampolgárok hidat képeznek Magyarország és Törökország között elősegítve a két nép régi barátságának megőrzését. Örömtelinek tartjuk továbbá a török egyetemi hallgatók számának növekedését Magyarországon, akik erősítik a két ország közötti informális kapcsolatokat. 

■ A közös történelmi múltunk keretén belül Magyarországon fontos török kulturális örökségek vannak. Budapest, Pécs, Szigetvár, Eger városaiban jelentős örökségünk (mecset, török fürdő, türbe) található. Ön mit gondol ezeknek a jelentőségéről?

Magyarországon jelentős oszmán kulturális örökség található, a magyar és a török fél is elkötelezett ezek felújításában. A budapesti Gül Baba türbéjének a TIKA-val közösen folytatott felújítása kiemelt fontosságú projekt volt, mely példaértékű az oszmán kori műemlékeket érintő jövőbeli együttműködések szempontjából és méltó jelképe a magyar és a török nép barátságának. A türbét Erdoğan török elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök jelenlétében 2018. október 9-én ünnepélyesen adták át, azóta turisták ezrei látogatták meg a türbét, a Gül Baba-kiállítást és az épületet körülvevő rózsakertet. A budapesti oszmán kori emlékek közül még a török turisták figyelmébe ajánlanám a nemrég felújított Rudas gyógyfürdőt is, mely kellemes kikapcsolódást nyújt. Remélem, hogy Pécsen Gázi Kászim pasa dzsámija, Egerben a minaret vagy a szigetvári Magyar-Török Barátság Park a török turisták magyarországi célpontjává válhat. 

■ A kulturális kapcsolatok fontos részét képezik a török-magyar együttműködésnek. Tudjuk, hogy Budapesten Yunus Emre Török Kulturális Központ, Isztambulban Magyar Kulturális Központ és Kereskedőház működik. Ezenkívül mindkét országban turkológusi és hungarológiai tanszékek is vannak. 

Ön szerint mit lehetne tenni ahhoz, hogy a következő szintre léphessünk? Fontosnak tartom ezeknek az intézményeknek a működését, mindkét országban szükség van egymás jobb megismerésére, megismertetésére. A szakemberek folyamatos utánpótlásában az egyetemi tanszékeknek kiemelt szerep jut, míg a szélesebb közönség számára a kulturális intézetek adnak betekintést a másik ország kulturális folyamataiba. Örömteli ezeknek az intézményeknek a fennállása, de egyúttal fontosnak tartom a folyamatos fejlődést, az aktuális igényekhez történő igazodást is, ezért sohasem dőlhetünk hátra elégedetten. Kollégáimmal dolgozunk azon, hogy a meglévők mellé további intézmények vagy egyetemi oktatói helyek nyílhassanak, illetve nagyon fontosnak tartjuk az egyetemek közti csereprogramokat is (Erasmus, Stipendium Hungaricum), amelyek révén az ifjabb korosztály jobban megismerheti egymást. A Stipendium Hungaricum keretében például Magyarország Kormánya évről évre 150 török hallgató számára nyújt ingyenes felsőoktatási lehetőséget ösztöndíjjal és lakhatási támogatással; ez egy remek lehetőség, ami idén is a török fiatalok rendelkezésére áll.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

You May Also Like

Interjúk

Molnár Nini Budapesten született, majd 14 évesen kezdett utazgatni, így jutott el Miamiba is, ahol egy évet töltött, és ahol beindult modell karrierje is....

Interjúk

Gattyán György jótékonysági alapítványa az állami gondoskodásban élő hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújt segítséget abban, hogy jobban tudjanak érvényesülni felnőttként. A részletekről az alapítvány elnökét,...

BITTER Street

A híres plasztikai sebészt, Krasznai Zsoltot is sikerült lencsevégre kapnunk. A munkával teli napok közé szünetet beiktató orvos feleségével, Dórával sétált az Andrássy úton,...

BITTER Events

A Magyarországon nemrég indult Bitter magazin fogadást rendezett a magyar üzleti-, és társadalmi életben fontos szerepet vállalók számára a The Ritz Carlton, Budapest hotelben....