Connect with us

Hi, what are you looking for?

Interjúk

27 ÉVES SIKERTÖRTÉNET A GÉPJÁRMŰSZEKTORBAN

A Hovány cég alapítója és tulajdonosa: Hovány Márton

Vendégünk volt Hovány Márton, a Hovány Group alapítója, tulajdonosa, s egyben kilenc gépjárműmárka, többek között a Mercedes Benz, Ford, Volvo, Nissan értékesítője. A sikeres üzletember, aki a múlt hónapban a világ egyik legjelentősebb és legmodernebb Mercedes Benz szalonját nyitotta meg Budaörsön, munkájáról mesélt. 

Hovány Márton már gyermekkorában érdeklődött az autók iránt, azonban karrierjének első éveiben szobrászattal foglalkozott. 1991-ben megvalósítva álmát belépett a gépjárműszektorba, ahol sikert sikerre halmozott. Hallgassuk meg Hovány Mártont, hogyan érte el sikereit ebben az ágazatban, milyennek látja a szektor jelenét és jövőjét. 

■ Az autóipar egyik ismert márkájának a tulajdonosa. Elmondaná nekünk a Hovány Kft. alapításának történetét? 

Gyerekkorom óta nagyon vonzódtam az autókhoz. Ennek ellenére más területen folytattam tanulmányaimat, minek következtében kőfaragó- épületszobrász szakmában lettem okleveles mester, majd 1980-ban vállalkozó vagy ahogy akkor mondták, maszek. 11 éves működés után úgy éreztem, hogy itt a váltás ideje. Gondoltam egy nagyot és belevágtam az autóiparba 1991-ben, mint Magyarország első Nissan márkakereskedője. Azóta nagyon sok változás történt. Ahogy mondani szoktam, a Hovány Csoportban egy dolog biztos, a változás. 

■ Ön összesen 9 márka, köztük a Mercedes, a Ford, a Volvo és a Nissan magyarországi dealere. Értékelné nekünk röviden napjaink autóipari szektorát? 

Az autóipar úgy érzem, hogy óriási változás előtt áll. Iszonytató sebességgel fejlődnek a technikák és már az ajtóban van szinte az önvezető autó. De jól látható az is, hogy az elektromos irány felé mozdul egyelőre a piac, érzéseim szerint azonban nem ez lesz a hosszútávú megoldás. A Hovány Csoportban egyébként összesen 12 márka képviseletét láttuk el az elmúlt évtizedek alatt hosszabb-rövidebb ideig. Ezek közül néhányat vissza kellett hogy adjunk különböző okok miatt. 

“Rövid távon az elektromos és hibrid autók kerülnek előtérbe, de hiszem, hogy hosszú távon más, alternatív megoldásoké a jövő.”

■ Ha a magyarok gépkocsivásárlási szokását nézzük, vásárláskor milyen kritériumokra figyelnek legjobban? Kényelem, biztonság, modell, stb. 

Mivel igen elég széles körben látom a piac különböző szegmenseit, véleményem szerint többféle prioritás is létezik a vásárlók szemében. De úgy gondolom, hogy a biztonság, a kényelem és a design szinte minden szegmensben előtérbe kerül. Azt látom ugyanakkor, hogy egyre jobban szeretik a minél erősebb autókat. 15 évvel ezelőtt a középkategóriában egy 150 lóerős autó már egy erős, nagyon jó autónak volt mondható. Ma már ez a teljesítmény szinte alapnak számít és nem szívesen vesznek ez alatt meg autót. 

■ Jelenleg az ágazat legjelentősebb márkáit kínálja megvásárlásra, tervez-e esetleg a jövőben új márkákat felvenni a palettára? 

Nem, mert az általunk képviselt márkákkal minden jogos igényt ki tudunk elégíteni, a prémiumtól a strapabíró, jó vezetési élményt nyújtó, kedvező árfekvésű autókig. 

■ Mi a titka annak, hogy évek óta sikeres egy olyan szektorban, ahol igen nagy a verseny? 

Úgy gondolom, hogy az elmúlt 27 év egy nagy sikertörténet. Mindig az vezérelt, hogy mi legyünk a legjobbak. Hogy mindig egy lépéssel előbbre kerüljünk, egy lépéssel előbbre a versenytársaknál. Hogy olyan kimagasló szolgáltatások összességét nyújtsuk, hogy az autó vezetése és a nálunk eltöltött idő élményt jelentsen, az üzemeltetése pedig hasznot. 

“Mind magam, mind cégem nevében mondhatom, hogy igazi sikertörténetet írtunk az elmúlt 27 év alatt. Célunk mindig az volt, hogy a legjobbak legyünk, s egy lépéssel megelőzzük a konkurenciát.”

■ A 2018-as év hogy telt a Hovány Kft. számára? A várakozásnak megfelelően alakultak az eladási adatok? Milyenek az előrejelzések a 2019-es évre? 

A 2018-as év személy szerint számomra az autós pályafutásom legkeményebb éve volt. Ez főként a budaörsi beruházásnak volt köszönhető, de számos más egyéb komoly kihívással is szembe kellett néznünk. Ami az eredményeinket illeti, ebből a szempontból is az egyik legjobb évünk lesz, hiszen több mint 6000 db új autót értékesítünk és már-már ott tartunk, hogy lassan elérjük a kívánt nyereségességi szintet. A 2019-es év reményein szerint a Hovány csoport történelmének legjobb éve lesz, lendületben van az autópiac, fantasztikusan jó a csapatom, tehát mondhatni minden adott, hogy ez be is következzen. 

■ Milyen irányba fog elmozdulni ez a technológia fejlődése által állandóan dinamikusan változó iparág? 

Gondolja, hogy nőni fog a kereslet a környezetbarát autók iránt, melyek alternatívát jelentenek az elektromos és egyéb üzemanyaggal működő gépkocsikkal szemben? Mint már mondtam, a fejlődés töretlenül, nagy ütemben halad. Rövid távon biztos, hogy az elektromos autók és a hybrid megoldások kerülnek előtérbe, de hosszú távon más alternatív megoldások is születni fognak és én inkább ebben hiszek. 

■ Úgy gondolom, ön is szenvedéyles autó rajongó. Milyen gépkocsikat használ? Milyen elvárásai vannak az autókkal szemben? 

Jelenleg én Mercedesekkel járok, de nagyon szeretem a Fordokat is. Számomra az egyik legfontosabb a biztonságon túlmenően a vezetési élmény és a sok lóerő. Az elmúlt 5 évben 350 lóerőnél kisebb teljesítményű autóm nem volt. De most, hogy Budaörsre költöztem és kipróbáltam az új Mercedes-Benz A osztályt 1,5-ös dízelmotorral, nagyon meggyőzött, szenzációs tudása van, kényelmes, dinamikus, biztonságos és vélhetően ez lesz a következő autóm, amit főként itt a városban fogok használni. 

■ Üzletemberként hogy telik egy napja? 

Nagyon sok munkával. 

■ Mik a hobbijai? 

Ha időm engedi, akkor téli időszakban a motoros szánozás, nyáron pedig a hajózás, amire sajnos az elmúlt 1-2 évben nem sok lehetőségem volt. 

■ Utolsó sorban pedig szeretnénk megtudni kedvenc üdülési úticéljait. 

A legnagyobb kedvencem Maldív, de szeretem a görög szigeteket is, illetve Törökországot.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

You May Also Like

Interjúk

Molnár Nini Budapesten született, majd 14 évesen kezdett utazgatni, így jutott el Miamiba is, ahol egy évet töltött, és ahol beindult modell karrierje is....

Interjúk

Gattyán György jótékonysági alapítványa az állami gondoskodásban élő hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújt segítséget abban, hogy jobban tudjanak érvényesülni felnőttként. A részletekről az alapítvány elnökét,...

BITTER Street

A híres plasztikai sebészt, Krasznai Zsoltot is sikerült lencsevégre kapnunk. A munkával teli napok közé szünetet beiktató orvos feleségével, Dórával sétált az Andrássy úton,...

BITTER Events

A Magyarországon nemrég indult Bitter magazin fogadást rendezett a magyar üzleti-, és társadalmi életben fontos szerepet vállalók számára a The Ritz Carlton, Budapest hotelben....