Connect with us

Hi, what are you looking for?

Interjúk

“AZ ÉLETTÖRTÉNETEM NYOMÁN VAGYOK ELKÖTELEZETT A GYEREKEK MEGSEGÍTÉSE IRÁNT”

Gattyán György jótékonysági alapítványa az állami gondoskodásban élő hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújt segítséget abban, hogy jobban tudjanak érvényesülni felnőttként. A részletekről az alapítvány elnökét, Világi Szidóniát kérdeztük.

Mikor kezdte meg működését és milyen céllal jött létre a Gattyán Alapítvány?

Az alapítványt hivatalosan tavaly jegyezték be, de a gyerekeket támogató tevékenységünk már ennél jóval korábban megkezdődött. Fő célkitűzésünk, hogy tényleges és hatékony támogatást nyújtsunk a Magyarországon élő, szülők nélkül nevelkedő, állami gondoskodásban és utógondozásban élő hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok számára szociális, oktatási, kulturális és sport területen.

Gattyán György több mint két évtizede folytat filantróp tevékenységet, hogyan került fókuszba ez a terület?

Gattyán Györgynek mindig is szívügye volt a társadalom elesett tagjai iránti felelősségvállalás, kiváltképp az önhibájukon kívül bajba jutó gyermekek támogatása. Az alapítvány elnökeként személyesen, az élettörténetem nyomán vagyok elkötelezett e terület iránt, ugyanis tízéves koromban veszítettem el a szüleimet, és tudom, hogy mit jelent szülők nélkül nevelkedni. Amikor ez a két gondolat találkozott, akkor jött létre az elhatározás, hogy fókuszáljunk a fent említett gyerekekre, majd később, hogy tegyük mindezt intézményesített formában és hozzunk létre egy alapítványt, amely ezt tekinti fő célkitűzésének.

Mi mindent tanultak az eddigi tapasztalatokból?

Az elmúlt évek tevékenységei sok új kapcsolatot hoztak a gyermekotthonok felé. Sokakat megismertem országszerte, akik jelen- leg a gyermekvédelemben dolgoznak, és így megteremtődött az a hálózat, amelynek hála, személyesen tudom felvenni a kapcsolatot a terepen lévőkkel. Ennek része a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal való kapcsolatfelvételem is, ahol több kollégájukban is nagyszerű partnerre leltem, így rajtuk keresztül a főigazgatóság is könnyen bevonhatóvá vált, valamint néhány budapesti gyermekotthon igazgatójával is remek kapcsolatot ápolok, akik hivatástudatukkal és tapasztalataikkal segítik a munkánkat. Itt élő, napi szintű kapcsolatokról beszélünk. Gattyán György több otthont meglátogatott már személyesen. A nyári táboroztatás ötlete pont egy ilyen látogatás alkalmával született meg a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosának fejében. Ha már tapasztalatokról beszélünk, itt mindenképpen megemlíteném azt a fantasztikus érzést, amikor maguktól a gyerekektől kapunk visszajelzéseket levelek, versek, fotók, rajzok formájában, vagy éppen személyesen egy öleléssel. Hálájuknak ez a fajta kifejezése mindig megható számunkra, és sokszor elérzékenyülünk, amikor ily módon fejezik a szeretetüket. Azt gondolom, hogy ez az igazi visszajelzése annak, hogy jó irányba haladunk. Szóval az eddigi tapasztalatok alapján úgy véljük, leginkább az oktatására kell fókuszálni, és fel kell karolni ezeket a fiatalokat, hogy segítsük őket a jövőbeni terveikkel, elképzeléseikkel kapcsolatban, mert hisszük, hogy a sikeres felnőtté válás legeredményesebb előrejelzője az iskolai siker.

Hogyan tudnak abban segíteni, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek jobban teljesítsenek az iskolában?

Az oktatási programunk jelenleg kidolgozás alatt áll, olyan program kialakításán dolgozunk, amely a magyar oktatási rendszeren keresztül nyújt támogatást az iskoláskorú gyerekek számára az iskolába való beilleszkedésre, és arra, hogy a gyereket bent tartsuk az iskolapadban. A programba bevont szakképzett munkatársakon keresztül segítenénk a tanulási nehézségekkel, beilleszkedési zavarokkal küzdő gyerekeknek, ezzel elősegítve tehetségük kibontakoztatását, képességeik fejlesztését, felkészülésüket egy sikeres életre.

A sport népszerűsítésére külön programjuk van, ez hogyan épül fel?

Célunk, hogy egészséges életmódra neveljük a gyerekeket, és javítsuk a lehetőségeiket az üdülés, a testedzés, a sportolás területén. Ennek okán tavaly kiírtunk egy pályázatot a budapesti központi gyermektthonok körében 10 db Teqball-asztalra, amelyek egy részét már el is juttattuk a célba, és már használják is őket a gyerekek. Ezen felül idén további intézménybe szállítottunk Teqball asztalt és leptük meg az ott lakókat a magyar sport innovációval. Terveink szerint az ősszel el is indítjuk a Teqball és a Gattyán Alapítvány közös sport programját, amelyben nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekek rendszeres testmozgására, és tréningezzük őket, hogy elsajátíthassák a sport minden fortélyát, és később versenyeken vehessenek részt.

A cégcsoport tulajdonába került a Kodolányi János Egyetem – milyen elképzelésük van egy ideális felsőoktatási intézményről?

A cél az, hogy Magyarország legrégebbi magán felsőoktatási intézményét tovább erősítsük, és akár nemzetközi szinten is az egyik legrangosabb egyetemmé váljon. A Gattyán Alapítvány pedig szorosan együttműködik az egyetemmel, hiszen nemrég az állami gondoskodásban élő gyerekeknek ösztöndíj programot hirdettünk az egyetemmel közösen.

Mit gondolnak, mik lesznek a következő legfontosabb ügyek, amelyekkel hathatós segítséget nyújthatnak a gyerekeknek?

Rövid távon a fent említett sport és oktatási programunk megalapozását és elindítását tűztük ki célul, hosszú távon pedig azt, hogy a tevékenységeink során a rendelkezésünkre álló pénzügyi, humán, szellemi és társadalmi erőforrásainkat megfelelően és gondosan kezeljük, ezzel értéket teremtsünk, és letegyük az alapjait egy olyan alapítványnak amely az alapítónk nevéhez méltó.

A vírushelyzetben különösen odatették magukat. Mesélne erről az időszakról?

A Docler Alapítvánnyal karöltve a hazai cégek közül elsőként adtunk jelentős anyagi támogatást hat kiemelt budapesti kórháznak. A krízishelyzet kezdetén már maszkokat és élelmiszert vittünk. Röviddel ezután az oktatás segítését tartottuk a legsűrgetőbbnek, és igyekeztünk a lehető leggyorsabban cselekedni. Három hét alatt ezeregyszáz teljesen új és felszerelt, nagyon jó minőségű, távoktatásra alkalmas informatikai eszközt juttattunk el az intézményeknek. Azóta pedig tartós élelmiszer adománnyal, és nem is olyan régen egy mentőautó vásárlásával segítettünk.

Hogyan lehet segíteni az Alapítvány munkáját külsős cégként, illetve önkéntesként?

Minden jó szándékú ember, cég tud segíteni. Javaslom, elsőként ismerkedjen meg az alapítványunkkal a www. gattyanalapítvany.hu oldalon, és ha lát bennünk vagy a gyerekekben fantáziát, akkor keressenek minket. Minden segítséget örömmel fogadunk és köszönünk!

A nyári szünetre való tekintettel jelenleg is kapcsolatban vannak a gyerekekkel?

Olyannyira, hogy jelenleg éppen zajlik a nyári táboroztatásunk a cégcsoportunk tulajdonában álló, Normafa Hotelben, mely a főváros felett, a természetvédelmi területek által határolt, madárcsicsergős környezetben található. Az alapítónk elképzelése szerint a tábor különleges tematikára épül, aminek az alapja egyfajta pályaorientációs tréning, másrészt a hagyományos tábori elemek is megtalálhatók a programok között. Ennek részleteit Szélyes Balázs vezetésével saját trainer csapatunk dolgozta ki különböző szakemberek és pedagógusok bevonásával. A programokkal szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy az otthon lakói önbizalmat szerezzenek, feltárják vágyaikat és megnyíljanak az új dolgok iránt. Legyen szó a továbbtanulásról, a szakma kiválasztásáról, vagy akár a már kitűzött vagy még megfogalmazás ala álló célok eléréséről. A tábor lehetőséget nyújt arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek a képességeikkel, a különböző szakmákkal, ráismerjenek érdeklődési körükre, arra, hogy ki mivel foglalkozna szívesen kamaszként, vagy fiatal felnőttként. Célunk, hogy olyan inspiráló három napot adjunk a gyerekeknek, ahol egész napos színes programokkal és játékokkal vegyítve kapnak egy kis betekintést a felnőttkorba. A napközbeni kurzusok, előadások mellett természetesen a szórakozásra, kikapcsolódásra is van lehetőségük, esténként zenével, gitározással, közös énekléssel zárjuk a napot. Bízunk benne, hogy a tábor végén a gyerekek feltöltődve, rengeteg élményt szerezve, felbátorodva és motiválva térnek majd haza!

Széles Balázs és Világi Szidónia

A Docler Cégcsoporthoz tartozó Normafa Club House számos tevékenysége mellett pár hétig a hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésének újabb helyszíne lett. Tóth Zoltán úr, mint a hotel igazgatója, mesélne róla, mi minden várja itt őket?

Tóth Zoltán

A Docler cégcsoport mintegy 1300 munkatársánál is mindig szem elő tartottuk, hogy egészségesen, sportosan éljenek, így a Normafán kialakított ételeknél és a program összeállításnál is ez volt a kiindulás a koncepció megteremtésénél, melyet a táborozni érkező gyerekeknek is szerettünk volna megmutatni.

Olyan természetes, kiváló minőségű, válogatott alapanyagokból készült ételekkel várjuk őket, amely, reméljük, rávezeti őket az egészségesebb táplálkozásra. Konyhánkban a tisztán növényi alapanyagból készült ételek dominálnak, melyek teljesen glutén-, és laktózmentesek.

A Normafa Club House rendezvény helyszínként többnapos tréningekre vagy különleges eseményekre bérelhető, az egészséges ételek azonban bármikor házhoz is rendelhetőek. A vegán étlapot a kreatív konyhai csapattal a Brahmayurveda Központ útmutatása alapján készítettük el.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

You May Also Like

Interjúk

Molnár Nini Budapesten született, majd 14 évesen kezdett utazgatni, így jutott el Miamiba is, ahol egy évet töltött, és ahol beindult modell karrierje is....

BITTER Street

A híres plasztikai sebészt, Krasznai Zsoltot is sikerült lencsevégre kapnunk. A munkával teli napok közé szünetet beiktató orvos feleségével, Dórával sétált az Andrássy úton,...

BITTER Events

A Magyarországon nemrég indult Bitter magazin fogadást rendezett a magyar üzleti-, és társadalmi életben fontos szerepet vállalók számára a The Ritz Carlton, Budapest hotelben....

BITTER Street

AnfIsa Bulgakova A Baballino gyermek luxusmárka tulajdonosával, Anfisa Bulgakovaval, gyermekei társaságában a Budapest Eye környékén sétálva futottunk össze. Anfisa elmondta, hogy minden vasárnap családjával...