Connect with us

Hi, what are you looking for?

Interjúk

“FELELŐS VAGYOK AZÉRT, HOGYAN HAT MÁSOKRA, AMIT KIADOK A KEZEMBŐL”

A 29 éves festőművész sikert sikerre halmoz, online kurzusokat tart, és szívesen vesz részt a társasági életben. Mindemellett azonban egyre többet figyel a belső folyamatokra, önmaga megismerésére is.

Bitter: Élénk, erős színeket használ, képei örömet sugároznak és – legalábbis látszólag – könnyen érthetők. Meg tudja fogalmazni, miért ebben a hangnemben fest?

Nagy Boglárka: A művészek között vannak hedonisták, akik két végén égetik a gyertyát, és vannak, akik a belső tisztulást keresik, én az utóbbiakhoz tartozom. Úgy érzem, felelős vagyok azért, hogyan hat másokra amit kiadok a kezemből, és azt szeretném hogy ez a hatás pozitív legyen. A lelki tisztulásért folyamatosan teszek a munkámon kívül is, kundalíni jógát gyakorlok, gyakran tartok böjtnapokat és minden tavasszal hosszú böjtöt is. Érdekes, hogy Magyarországon még mindig él az a sztereotípia, hogy az igazi művészet csak a szenvedésből, a sötétségből indulhat. Engem az élet inspirál, a munkásságomat összefoglaló sorozatom címe „NAPFÉNY VÍZ LEVEGŐ”, ezek a fogalmak magát az életet jelentik számomra. Persze, az én életemben is akad nehézség, csak én ilyenkor nem a negatív tartalom és a komor színek felé fordulok, hanem olyan képeket festek, melyeken aprólékos minták vannak, amelyekben, mint egy meditációban, teljesen feloldódom. A Kieselbach Galéria egyik téli aukcióján elkelt, színes kendőt ábrázoló festményemet például három hónapig festettem, és ez egy elengedési folyamat leképeződése volt. Az alkotás folyamán teremtéssé transzformáltam a bennem lévő érzéseket: ez a művészet alkímiája.

Mikor dőlt el, hogy festő lesz? Nagycsaládból származik, nyolc kisebb testvérrel, szülei támogatták a pályaválasztásban?

Három-, négyéves koromban már biztos voltam benne, hogy alkotó művész leszek, azt hiszem, a hivatástudatom születésemtől fogva megvolt bennem. Később döntenem kellett, hogy melyik irányba fejlesszem tovább a kreativitásom, mert érdekelt sok minden a divattervezéstől az enteriőr dizájnig, de végül egyértelműen a rajz és a festészet maradt. A családom elfogadta a döntésemet, én pedig mindig rengeteget dolgoztam, így meg is tudok élni a festészetből. Megvannak ennek a pályának is a maga hullámvölgyei, de panaszkodni nincs okom, hiszen én ezt vállaltam, mindenképp meg akartam próbálni. Egyelőre úgy tűnik, nem kell letennem az álmomról.

A LUMAS portfóliójába két képét is beválogatták. Milyen jelentősége van ennek az ön számára?

Először is, a neves kortárs galéria, a LUMAS portfólióját 75-80%-ban fotográfiák teszik ki. Magyar fotós volt már előttem több is náluk, de festőművész még nem. A budapesti galériájuk felfigyelt rám, aztán küldtem egy portfoliót Németországba, a cég központjába, amiből két képet be is válogattak, és százötven darabos limitált szériát adtak ki belőlük. Így én lettem náluk az első magyar festőművész, ráadásul nő. Ez azért is nagy dolog, mert a LUMAS igazi nemzetközi cég, felemelő érzés volt például, amikor New Yorkban sétálva megláttam a saját képemet az egyik ottani galériájuk falán, de a világ más pontjairól is küldtek ilyen fotókat ismerőseim.

A leghangosabb sikereket azonban a Sotheby’s-nél érte el, ahol kétszer is aukcióra bocsátották a képeit, és el is keltek több ezer fontért. Hogyan juthat be hozzájuk egy magyar művész?

Itthon kapcsolatba léptem az aukciósház közép-kelet-európai képviselőivel, és ők eladhatónak tartották a munkámat. Az, hogy másodszor is bekerültem hozzájuk, szakmailag megkérdőjelezhetetlen ajánlólevél. Segít stabilizálni és emelni az áraimat, és növeli a munkám értékét.

“Az, hogy másodszor is bekerült egy képem a Sotheby’s aukciójára, szakmailag megkérdőjelezhetetlen ajánlólevél”

Mire szereti költeni a pénzt?

Mivel soha nem tudom hogy mikor lesz a következő eladás, inkább az a kérdés, mire szeretném költeni! Ha marad még, miután kifizettem a lakás-és műterembérlést, a számlákat, az autóm költségeit meg az élelmiszert, főképpen utazásra és képzésre szoktam áldozni. Egy kiváló párizsi művészeti akadémián több kurzust is elvégeztem az elmúlt években. Olyan, minőségi oktatás folyik ott hiteles kortárs művészektől, amely nagyban emelte a munkám nívóját. Imádok könyveket venni és persze parfümöt, kozmetikumot és ruhát. Szeretem a különleges darabokat, vannak designer ruháim, és varratni is szoktam. Ez remek megoldás, hiszen a ránk szabott ruha tökéletesen passzol és biztosan nem jön szembe az utcán. Több magyar tervezővel ápolok jó kapcsolatot, nem egyszer öltöztettek már a hazai divathetekre.

Képein gyakran látni tökéletes, a mai szépségideálnak hiánytalanul megfelelő testeket. Nem gondolja, hogy ez csak tovább nyomasztja a nőket a lehetetlen elvárásokkal szemben?

Számomra a tökéletes külső nem fétis, inkább egy komplexus, ami a festészet által folyamatosan oldódik bennem. Sokáig nem voltam kibékülve a testemmel, vékony kislányként nagyon csúnyának láttam magam. Sokan voltunk a családban és otthon azt tanultam, hogy magammal foglalkozni önzés, de ma már tudatosan figyelek a lelki jóllétemre és a belső egyensúlyomra, sokat sportolok, ahova csak tudok, gyalog megyek, így persze a közérzetem is sokkal jobb.

“Egy kiváló párizsi művészeti akadémián több kurzust is elvégeztem”

Hogyan kapcsol ki munka után?

Imádok olvasni, mostanában sok lélektani, pszichológiai vagy spirituális könyvet, egyébként jellemzően szépirodalmat, nagy kedvenceim például Murakami Haruki vagy Lucy Maud Montgomery, neki az összes könyvét rongyosra olvastam angolul és magyarul is. Életszagú történetek ezek csodás karakterekkel, és béke, bizakodás és elfogadás sugárzik belőlük. Jó volna néha nekem is így belesimulni az élet áramlásába, de ezen még dolgoznom kell, mert túlságosan szeretem a kontrollt. Az önismeret már jó ideje előtérbe került nálam, egyre jobban szeretném érteni, mi miért történik bennünk, és hogyan alakulnak az emberi kapcsolataink, mert ezek mindennél fontosabbak. Ezen kívül sportolok és sokszor jönnek át a barátnőim, együtt főzünk és borozunk. Nagyon szeretek kint lenni a természetben.

“Több magyar tervezővel ápolok jó kapcsolatot, nem egyszer öltöztettek már a hazai divathetekre”

Sokat jár társasági eseményekre. Könnyen fel tud oldódni?

Engem nem feszélyez a kapcsolatépítés, szeretek az emberekkel beszélgetni. Olyan művész vagyok, aki fél lábbal a földön áll, a realitásokat is látom, így azt is, hogy muszáj benne lenni a körforgásban, de ez nem is esik nehezemre. Megfelelni már nem akarok, egyszerűen élvezem az ilyen helyzeteket.

Mi hozza mostanában lázba?

Nemrég költöztettem a műtermemet és magamat is egy villába a Hősök tere és a Városliget szomszédságában, aminek különleges, csodálatos francia hangulata van. Itt fogadom most a vendégeimet, megrendelőimet, folytatom a portréfestészetet és személyre szabott, privát rajz- és festészetórákat adok. Időközben „A realista festészet műhelytitkai” címmel egy hathetes online kurzusom is elkészült, ennek most az angol nyelvű verzióján dolgozunk. A tanításban és a mentorálásban nagyon sok örömöt lelek, azonkívül sok új festmény is születőben van. Tevékeny, szép nyár lesz, melynek jó részét Budapesten fogom tölteni rövid utazásokkal tarkítva.

 

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

You May Also Like

Interjúk

Molnár Nini Budapesten született, majd 14 évesen kezdett utazgatni, így jutott el Miamiba is, ahol egy évet töltött, és ahol beindult modell karrierje is....

Interjúk

Gattyán György jótékonysági alapítványa az állami gondoskodásban élő hátrányos helyzetű gyerekeknek nyújt segítséget abban, hogy jobban tudjanak érvényesülni felnőttként. A részletekről az alapítvány elnökét,...

BITTER Street

A híres plasztikai sebészt, Krasznai Zsoltot is sikerült lencsevégre kapnunk. A munkával teli napok közé szünetet beiktató orvos feleségével, Dórával sétált az Andrássy úton,...

BITTER Events

A Magyarországon nemrég indult Bitter magazin fogadást rendezett a magyar üzleti-, és társadalmi életben fontos szerepet vállalók számára a The Ritz Carlton, Budapest hotelben....